27282930123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 VAU – tänään on johtoryhmän kokous!
15.09.2015 09:15 | Mia-Riitta Niemi

Ihmisillä on akut täynnä virtaa auringoisen kesän jälkeen. Tällä viikolla jo viisi johtajaa on kertonut minulle jaksavansa syksyn sateet kesän helteiden tuoman energian avulla. Auringolla on siis valtava merkitys jaksamisellemme. Syksyn edetessä saamme täällä Suomessa nauttia auringosta entistä vähemmän ja tarvitsemme muita keinoja ladata akkujamme. Tässä eras esimerkki miten innostuksella saadaan aikaan.

Olin muutama viikko sitten erään ison yrityksen johtoryhmän kanssa kehittämässä heidän johtoryhmätyöskentelyään. Heillä oli ollut jo vuosia samat tavat toimia johtoryhmässä. He istuivat aina samoilla paikoilla johtoryhmässä ja agenda noudatti samaa kaavaa. Yrityksen tulos oli kääntynyt laskuun. Teimme heille  johtoryhmän Clarometri mittauksen jossa mitataan mm. johtoryhmän tunneilmapiiriä. Tuli ilmi että johtoryhmässä ei ollut kovin innostava ilmapiiri ja uusiin ideoihin ei suhtauduttu positiivisesti. Johtoryhmä oli ns. “siilojohtoryhmä” eli jokainen jäsen oli johtoryhmässä vain oman yksikkönsä edustajana ja ajamassa oman yksikkönsä etua, ei yrityksen etua.

Johtoryhmä halusi tehdä täyskäännöksen. Puhuimme avoimesti tunteista ja niihin liittyvistä syistä. Johtoryhmä lähti määrittämään uudestaan  johtoryhmän roolin, tavoitteen, pelisäännöt ja agendan. Lisäksi johtoryhmä määritti uudestaan tunteet jota haluaisivat kokea tulevaisuudessa johtoryhmän kokouksissa. Uusiksi  tunteiksi nousi mm. innostus ja VAU:n tunne. Sen jälkeen olikin se haasteellisin osuus eli johtoryhmä mietti uudestaan mitä pitää tapahtua johtoryhmän kokouksissa jotta jokainen aamulla herää VAU:n tunteeseen kun tietää että tänään on johtoryhmän kokous. Johtoryhmä oli sitä mieltä että paljon oli muututtava nykyiseen.  Pitkän pohdinnan jälkeen johtoryhmä löysi johtoryhmällensä täsyin uuden roolin ja johtoryhmäkäytäntöjä lähdettiin uusimaan radikaalisti (seisoma- ja kävelykokouksia, innovaatiokokouksia metsässä, kokouksia kuntopyörien päällä, agendalla ainoastaan yrityksen yhteisiä asioita eikä yksikköesittelyjä jne).

Johtoryhmä energisoitui uusista käytännöistä ja asioiden kirkastumisesta. Uudet tavoitteet tulivat heille konkreettisiksi. Yhteinen kehittäminen lähensi myös johtoryhmän jäseniä ja yhteistyö alkoi kollegoiden kanssa muuttua parempaan suuntaan. Aika tulee näyttämään miten yrityksen tulos tulee muuttumaan tästä uudesta suuntauksesta. Itse olen hyvin luottavainen sillä sekä oma kokemukseni johtoryhmistä sekä tutkimustulokset osoittavat että johtoryhmän hyvälle hengelle on selkeä yhteys yrityksen tekemään tulokseen. Eli eikun tuloksia odottelemaan tämänkin johtoryhmän osalta!

Kirjoittaja Mia-Riitta Niemi toimii Claro Leadersin toimitusjohtajana.

 


 - Mia-Riitta Niemi | Linkki Coaching, design ja avoin innovaatio
24.09.2013 08:46

Tänä vuonna olen muutamaankin otteeseen ollut tekemisissä Euroopan Komission kanssa. Kyse on ollut siitä, miten Komission ja ja Aallon kaltaisen yliopiston yhteistyön mittakaavaa voidaan kasvattaa uutta arvoa luoden, laadusta tinkimättä ja varsinkin kustannuksia lisäämättä.

Mia-Riitan kanssa viime viikolla palloteltiin ideoita Komissiosta ja vähän muustakin. Huomattiin, että johtajat myös yrityksissä monissa tilanteissa puhuvat innostuneesti varsinkin pienessä piirissä, mutta mitattavia tavoitteita ja niiden toteutumista ei ole helppoa saada syntymään isossa mittakaavassa. Puhumattakaan palveluista tai tuotteita, jotka saisivat aikaan wau-efektin maailmanlaajuisilla markkinoilla.

Puhuttiin, että mitä jos johtamisnäkökulmasta pölytetään ristiin coaching’ia ja design’ia. Claro tunnetusti tekemissä coachingin kanssa, minä designin ja yleensä luovien alojen. Lupasin miettiä; tuotosta alla:

Coaching-työkaluihin kuuluu, että johtajalta kysytään mitä hän tavoittelee ja mikä on nykytila. Kartoitetaan vaihtoehdot. Katsotaan silmiin. Kysytään, onko tahtotilaa huippusuoritukseen. Vai kelpaako piirisarjataso, tai nykytila ja unelma, jotka eivät kohtaa?

Tavoitetila ja nykytila ovat designissa kuten coachingissa. Vaihtoehtovaiheessa sen sijaan tehdään eroa erilaisten vaihtoehtokokonaisuuksien välillä. Yhtäältä design on ”suljettua innovaatioita”, kun vaihtoehtojen kokonaisuus on lukittu: muita vaihtoehtoja kuin valintaryhmässä olevia ei haluta käsitellä tai edes huomioida. Otetaanpa esimerkkiä. Kun Radio Helsinki aikoinaan siirtyi itsenäisestä ja tappiollisesta radioasemasta osaksi Sanoma-konsernia vaihtoehtoja ajateltiin olevan tasan yksi: Radio Helsingistä kannattava, kun mukana Sanoman crossmedia ja markkinointiosaaminen. Miten kävi: tappiollisuus myös Sanoman aikana.

Design on ”avointa innovaatiota”, kun yleisön tai käyttäjien joko yhdessä yrityksen tuotekehittäjien kanssa tai itsenäisesti generoivat ideat ja toimet versovat uusia vaihtoehtoja. Designprosessi etenee ketterästi ja nopeastikin tuotesukupolvesta toiseen, rinnakkaisille kehityspoluille, tai molempia. Jonkinlainen runko on tällöin yleensä lukittu pysyväksi, muutoksia vastustavaksi tuotteen tai palvelun rungoksi, mutta joskus käyttäjät kyseenalaistavat jopa sen rungon, jota ei pitänyt. Seurauksena voi olla rinnakkainen suunnittelu- ja jopa rinnakkainen toteutusavaruus. Radio Helsingin on ostanut nyt ryhmä ostajia. Hallituksen puheenjohtaja Tomi Ruotimo tähdentää ryhmän rockiin ja alakulttuureihin liittyvä intohimoa. Ideoineen mobiilista medialiiketoiminnasta, jopa globaalin mediaekosysteemin tasolla, he ovat innokkaita olemaan aktiivisessa vuorovaikutuksessa Radio Helsingin kuuntelijoiden ja muiden kulttuuriyleisöjen kanssa jopa globaalisti.

Design-näkökulmasta pian nähdään, missä Radio Helsingin johdon ja toimittajien ja näiden yleisöjen yhdessä tai erikseen generoimissa vaihtoehdoissa on virtaa, joka energisoisi toimintaa ja kuluttajavalintoja.  Coachingista kysytään vielä, että jos Luoja suo, peli kulkee ja suuret yleisöt ovat valmiita kannattamaan, minkälainen on tahtotila huippusuoritukseen.

19.09.2013 10:00 | Antti Ainamo

 

 

 


Linkki Tunne, energia ja innostus johtamistyössä
21.03.2013 08:00 | Sirpa Matilainen

 

Tunne, energia ja innostus johtamistyössä

 

Olen Sirpa, Claro-perheen uusin jäsen ja aloittelemassa uutta työtäni. Haluan tehdä töitä yrityksessä, jossa sen työntekijöistä huokuu osaamisen, kokemuksen ja motivaation lisäksi valtavasti tunnetta, energiaa sekä innostusta. Juuri nämä seikat saavat minutkin syttymään! Mielestäni näitä kaikkia elementtejä tarvitaan, jotta työyhteisöllä on menestymisen mahdollisuus.

Luin äskettäin Helsingin Sanomista, kuinka ruotsalaiset ovat kirjoittaneet uuden johtamisoppaan, joka perustuu simpanssilauman seuraamiseen. Artikkelissa kerrottiin, kuinka simpanssijohtaja sanattomalla viestinnällään ohjaa rautaisesti joukkojaan. Simpanssit seuraavat johtajaansa. Sanattomat viestit ovat tunnetiloja, jotka organisaationjäsenet vaistoavat. Jos johtaja puhuu yhtä ja osoittaa sanattomasti toista, niin kyllä alaiset sen vaistoavat. Organisaatiossa vallitsevat tunnetilat vaikuttavat tutkimusten mukaan vahvasti työmotivaatioon ja suoritustasoon.

Olen työurallani usein ihmetellyt miksi erilaiset esimiesten kehittämisohjelmat eivät ole tuottaneet toivottuja tuloksia. Kehittämisohjelman vinkit eivät näy arjen toimissa. Työyhteisöt koostuvat erilaisista yksilöistä, jotka kaipaavat erilaista johtajuutta.  Erilaiset persoonallisuudet vaikuttavat koko työyhteisön toimintaan sekä ryhmädynamiikkaan, niinpä näiden piirteiden ymmärtäminen voi ratkaista monenlaisia tilanteita.  Ihmisten persoonallisuuden piirteitä voidaan mitata WorkPlace Big Fiven avulla, jonka Claro on tuonut ensimmäisenä Suomeen! Erilaisuuden ymmärtäminen ja sen hyödyntäminen on voimavara, joka parhaassa tapauksessa toimii työyhteisön tuloksellisuutta lisäävänä tekijänä.

Energisyys on yksi melko vähän puhuttu osa-alue johtamistyössä ja se on oikeastaan kytköksissä vahvasti myös innostukseen. Jos johtaja on energinen ja innostunut, hän saa joukkonsa mukaan tehokkaaseen ja tulokselliseen toimintaan.  Innostus tarttuu ja leviää organisaatiossa kulovalkean tavoin. Myös oma kokemukseni johtoryhmätyöskentelyssä tukee vahvasti tätä näkökulmaa; jos johtaja on ollut energinen ja innostunut, eivät muutkaan voi olla innostumatta. Esimerkin voima on tässäkin merkityksellinen ja siksi haluaisin haastaa Sinut miettimään millä tasolla energia- ja innostustasot ovat teidän organisaatiossanne ja voisimmeko niitä yhdessä kehittää?

Olemme tekemässä tulevaisuuden johtajuutta vanhaa kunnioittaen, mutta erilaisin metodein ja mittarein - yhdessä asiakkaidemme kanssa!

Energistä ja innostavaa kevään odotusta,

 

Sirpa


 - Sirpa Matilainen | Linkki Back in Finland
11.02.2013 16:36 | Niklas Eklöf

Niklas Eklöf:

 

After five years in Abu Dhabi, Finland seems different. Not only different from the Arab Emirates, which is rather obvious, but different from the country I left five years ago. Or maybe it’s me. Have I changed? Or has everything changed?

The atmosphere in the Arab Emirates was extremely multicultural. When 80% of the workforce comes from abroad this seems only natural. Professionals adapt to the situation. That’s why we are called professionals. But I have to admit that I wasn’t prepared for the wide variety of cultures when I first arrived.

A team of consultants may consist of four members from four continents with four completely different cultural backgrounds, representing four different religions and four different mother tongues.  Challenging enough? Put that team to work in a company owned by Arabs in a country that strictly follow Muslim law where the board of directors may represent another set of cultures.  

What are the secrets of success in a situation like the one mentioned above? I don’t claim to know the secret recipe, but I do know that without a will to understand others and the ability to listen and adapt, you are doomed to fail. Whatever we do it all comes down to respect. Respect for different cultures, values and emotions.

Abu Dhabi has been my university of cultural differences. I think I graduated, I know that I learned a lot. Back in Finland I notice a change in our society. It’s harder and intolerance is spreading. Business is tough and the political climate even tougher.  I haven’t changed a lot, but I hope that I’m wiser now. I know  that I see a need for change. In both business and politics we all need to adapt and listen and we all need to understand. It all comes down to respect.

I really enjoy being back in Finland. It feels good to be close to the Claro community and work with my friends . Leadership developing feels like the right thing to do, and there’s a lot to be done. Let’s keep it simple  and let’s remember what it’s all about. Tomorrow’s leadership is all about respect.

 


 - Niklas Eklöf | Linkki


©2017 Claro - Z-Media